Facebook gaat extra maatregelen nemen om de privacy van zijn gebruikers buiten de Verenigde Staten beter te beschermen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner (DPC) Billy Hawkes.

Facebook heeft in Dublin een vestiging waar 250 werknemers werkzaam zijn. Het kantoor vertegenwoordigt de ruim 500 miljoen Facebook-gebruikers buiten de VS en Canada. Dat betekent dat het internetbedrijf zich aan Europese regelgeving op het gebied van privacy heeft te houden. Deze zijn op sommige punten scherper geformuleerd dan Amerikaanse regels. Hawkes heeft nu met Facebook afgesproken dat er extra privacymaatregelen komen.

Zo zal Facebook meer informatie verschaffen over hoe Facebook en applicaties van derden omgaan met de persoonlijke gegevens van gebruikers en de technologie achter de gezichtsherkenning. Ook zal Facebook duidelijker zijn over het privacybeleid naar nieuwe gebruikers en zal het internetbedrijf gegevens die het langere tijd bewaart anonimiseren. Ook zal Facebook nog andere maatregelen treffen volgend jaar juli.

Hawkes en Facebook zijn beide zeer te spreken over de nieuwe maatregelen. "Het onderzoek van Hawkes heeft een aantal punten aan het licht gebracht waar nog verbetering mogelijk is", aldus een woordvoerder van Facebook. Vorige maand bereikten Facebook en de International Trade Commission (ITC) een akkoord over aanvullende privacymaatregelen voor de Verenigde Staten.