2min

De PlayStation Vita, de nieuwe handheld van Sony, doet het minder goed dan aanvankelijk verwacht. In de tweede week gingen er slechts 72.000 consoles over de toonbank.

Sony introduceerde op 16 december, dus net voor Kerstmis, de PlayStation Vita in Japan. In het weekend van de lancering verkocht Sony 325.000 exemplaren van de handheld. In de tweede week lagen de verkoopaantallen aanzienlijk lager. Toen verkocht Sony slechts 72.500 PS Vita’s. Omgerekend is dat 78 procent minder in vergelijking met de eerste week, die nota bene slechts twee verkoopdagen telde (vrijdag en zaterdag).

De Nintendo 3DS, de kleine handheld console van Nintendo, deed het aanzienlijk beter dan de PS Vita. Van de 3DS, die qua prijsklasse vergelijkbaar is met de PS Vita, gingen er in de eerste week 321.000 exemplaren over de toonbank. In de tweede week verkocht Nintendo nog zo’n 210.000 exemplaren van de Nintendo 3DS. De afgelopen week werden er 482.000 stuks verkocht, hoewel dit waarschijnlijk het directe gevolg is van de sterke prijsverlaging. Ook de Nintendo Wii en PlayStation 3 verkochten de eerste twee weken meer exemplaren dan de PS Vita.

Dat de verkoopcijfers tegenvallen is aan Sony zelf te danken. Na de lancering klaagden gamers volop dat hun toestel met technische problemen kampte. Zo liep bij sommigen de console zonder enige aanleiding vast of reageerde het touchscreen niet. Na de klachtenstroom erkende Sony dat de PS Vita inderdaad technische mankementen vertoont. Daarop bracht het bedrijf een patch uit die alle problemen de wereld uit zou helpen.