2min

Na Japan is het nu de beurt aan Europa. Vanaf vandaag is de PlayStation Vita, de nieuwste handheld console van Sony, verkrijgbaar in de Nederlandse winkels.

De PS Vita is de opvolger van de PlayStation Portable (PSP) die zes jaar geleden werd geïntroduceerd. De nieuwste handheld van Sony verscheen al op 16 december op de Japanse markt. Aanvankelijk verliep de verkoop zeer goed. Toen bleek dat de PS Vita met enkele technische problemen kampte, zakte de verkoop in. Volgens de laatste cijfers zijn er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de PS Vita niet over één, maar twee analoge control sticks. Daarnaast heeft de PS Vita een vijf inch OLED touchscreen met een resolutie van 960 x 544 pixels, een touchpad op de achterzijde, bewegingssensoren en een camera aan de voor- en achterzijde. De PS Vita is verkrijgbaar in twee modellen: met of zonder 3G-verbinding. Voor de versie zonder 3G betalen consumenten 249 euro, met 3G kost de PS Vita 299 euro. Op dit moment zijn er ruim 20 spellen voor handen waar consumenten uit kunnen kiezen.

Het is de vraag of de PS Vita daadwerkelijk een succesverhaal zal worden. De concurrentie op de markt voor mobiele games is groot. Consumenten met een smartphone of tablet kunnen gratis of voor een kleine vergoeding games downloaden op hun apparaat. Voor de PS Vita bedraagt de prijs van een nieuwe game gemiddeld zo’n 40 euro. Het is de vraag of consumenten dat bedrag over hebben voor een game voor een handheld. De toekomst zal het ons leren.