2min

Microsofts cloudplatform Windows Azure krijgt mogelijk ook ondersteuning voor Linux. ZDNet.com laat weten uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat het dit voorjaar mogelijk wordt om te gaan testen met een virtuele Linux machine die draait op het Microsoft Windows Azure platform.

Het idee erachter is dat Microsoft gewoon het beste cloudplatform wil bieden aan haar klanten en daarmee kan het onmogelijk Linux negeren. Daarom zal het mogelijk worden om zowel Windows als Linux virtueel te draaien op Azure zonder zogenaamde ‘losing state’. Waarmee de Linux-machine dus op elk moment kan worden uitgebreid of verplaatst zonder dat de machine onbereikbaar wordt. Ook zullen er virtual machine mogelijkheden komen om SQL Server of een SharePoint Server te draaien.

De huidige versie van Windows Azure biedt geen ondersteuning voor een virtual machine. Een van de bronnen verklaard: "De huidige VM-functie in Windows Azure verliest zijn opgeslagen data als deze opnieuw wordt gestart of gerecycled. Alleen data die is opgeslagen in SQL Azure blijft bewaard. Daarom is het op dit moment technisch niet verantwoord om SharePoint te draaien op de huidige Azure VM."

Microsoft beschikt op dit moment al over een van de grootste cloudplatformen ter wereld. Steeds meer klanten maken hier ook dankbaar gebruik van maar veel klanten zouden bij Microsoft hebben gevraagd om Linux-ondersteuning. Tot op heden is deze berichtgeving door Microsoft nog niet bevestigd. In elk geval kan het nog wel even duren voordat Linux ook officieel wordt ondersteund door Microsoft aangezien het volgens de bronnen nog echt gaat om een testmogelijkheid dit voorjaar.