2min

Tags in dit artikel

,

Op een blog hebben drie adviseurs van Barack Obama hun zorgen geuit over de Stop Online Piracy Act (SOPA). Deze maand wordt het wetsvoorstel besproken door het huis van Afgevaardigden. Onder grote druk van tegenstanders is er sprake dat de DNS-blokkade niet meegenomen zal worden in het wetsvoorstel.

Volgens de adviseurs van Obama bestaat het gevaar dat legale activiteiten kunnen worden gecensureerd doordat er geen toetsing meer zal plaatsvinden door een rechter. Ook zou het de innovatie kunnen beperken wat voornamelijk voor het midden en kleinbedrijf een grote strop kan betekenen. Volgens een indiener van het wetsvoorstel is er geen sprake van censuur wanneer men de wet gebruikt tegen buitenlandse dieven. Ook de Kamer van Koophandel in Amerika vindt dat de strenge wetgeving doorgevoerd mag worden om buitenlandse criminelen uit te schakelen.

President Obama is uiteindelijk de belangrijkste persoon als het gaat om de invoering van SOPA. Hij heeft het vetorecht en kan de wetgeving blokkeren. Of hij dit ook zal gaan gebruiken is nog onduidelijk. Verwacht wordt dat er voor de stemming over het wetsvoorstel eerst verder gedebatteerd zal worden, waarbij de kans bestaat dat het daarna tijdens de stemming wordt afgewezen.

De grote druk van de tegenstanders van de wetgeving heeft al zijn invloed gehad op de wet. Een van de indieners wil de mogelijkheid tot het blokkeren van websites middels een DNS-blokkade voorlopig schappen uit het wetsvoorstel. Eerst zal er onderzoek moeten plaatsvinden aangezien er nu nog te veel haken en ogen zijn. Ook de belangrijkste ondersteuner, Lamar Smith, wil het invoeren van de DNS-blokkades uitstellen.