Nokia heeft eind vorig jaar het Noorse Smarterphone overgenomen, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen van een mobiel besturingssysteem voor simpele mobiele telefoons met een touchscreens. Het lijkt erop dat Nokia opnieuw een poging gaat doet om zijn positie in de markt te verbeteren met een nieuw mobiel besturingssysteem.

Welk bedrag Nokia heeft moeten neerleggen voor de overname is niet bekendgemaakt. Smarterphone gaf voorheen licenties uit aan voornamelijk Aziatische fabrikanten zodat zij gebruik konden maken van hun mobiele besturingssysteem. Het besturingssysteem werd voornamelijk gebruikt in de goedkopere feature phones.

De overname zat in november 2011 al in kannen en kruiken, maar is nu pas bekendgemaakt. Niet Nokia of Smarterphone, maar investeringsbedrijf Ferd Capital maakte het nieuws wereldkundig.

Dit is inmiddels de zoveelste poging van Nokia om succes te boeken met een andere mobiel besturingssysteem. In juni 2008 naam het Symbian volledig over, maar de toekomst van dit besturingssysteem is niet bepaald rooskleurig, de ontwikkeling van Symbian is inmiddels ook al uitbesteedt aan Accenture.

Ook stapte Nokia in het mobiele besturingssysteem MeeGo dat samen met Intel werd ontwikkeld, om zich vervolgens na de lancering van het eerste toestel terug te trekken uit het project omdat het zich volledig ging richten op Windows Phone 7. Met dit mobiele besturingssysteem van Microsoft wil de Finse telefoonfabrikant zijn grote comeback maken op de smartphonemarkt, op dit moment timmert het hard aan de weg maar het Nokia Lumia smartphones.

Tot slot werkt Nokia momenteel ook nog aan een besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux genaamd Meltemi OS. En hier is eind vorig jaar dus ook nog Smarterphone bijgekomen.