De Wall Street Journal meldt vandaag dat Nokia bezig is met het ontwikkelen van een nieuw mobiel besturingssysteem voor de goedkopere Nokia toestellen. Het nieuwe besturingssysteem zal worden gebaseerd op Linux en heeft als werknaam Meltemi gekregen. Onlangs heeft Nokia haar complete bedrijfsstrategie omgegooid en koos het vrijwel volledig voor Windows Phone, waarbij MeeGO en Symbian het veld moeten ruimen.

Het project wordt volgens de bronnen geleid door Mary McDowell, een topvrouw die bij Nokia verantwoordelijk is voor de mobiele afdeling. Een woordvoerder van Nokia wilde niet ingaan op de geruchten.

Eerder dit jaar maakte Nokia bekend Windows Phone van Microsoft te gaan gebruiken als primair mobiel besturingssysteem op smartphones. De samenwerking met Intel rond het systeem MeeGo werd stopgezet en het besturingssysteem Symbian is op een laag pitje gezet en zal uiteindelijk in 2016 gaan verdwijnen. Gisteren werd al bekend dat Intel en Samsung werken aan een nieuw mobiel besturingssysteem genaamd Tizen. Dat moet de opvolger worden van MeeGo.

Met Meltemi zal Nokia zich volgens de bronnen niet richten op high-end smartphones, maar meer op de goedkopere mobiele telefoons waar Nokia ooit groot mee is geworden en die in landen als India nog steeds erg populair zijn. Microsoft zelf werkt ook aan een versie voor goedkopere telefoons genaamd Windows Phone Tango. Deze versie zal na verwachting worden gelanceerd in Aziatische landen.