2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Naast XS4All gaat ook internetprovider Ziggo in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechter gisteren deed in het juridische geschil met Brein.

Gisteren oordeelde de Haagse rechtbank dat Ziggo en XS4All tien dagen de tijd hebben om de website The Pirate Bay en nog 23 andere domeinen en subdomeinen te blokkeren. Uit een steekproef bleek dat 30 procent van de abonnees van Ziggo onlangs illegaal films en muziek hebben gedownload van deze website. Bij XS4All was dat slechts 4,5 procent van de abonnees. De rechter vond dit onacceptabel en legde beide providers een verbod op om de website te blokkeren. Voor iedere overtreding riskeren de providers een boete van 10.000 euro, vermeerderd met nog eens 10.000 voor iedere dag dat de website nog online is.

XS4All verklaarde daarop in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. De blokkade raakt in de ogen van Directeur Theo de Vries kant noch wal en is het een inbreuk op een open en vrij internet. "In deze zaak gaat het niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden", aldus De Vries.

In een reactie op het hoger beroep van XS4All laat Stichting Brein weten dat alle argumenten die de provider aanvoert overwogen en verworpen zijn door de rechter.

In navolging van XS4All gaat Ziggo ook in hoger beroep tegen het vonnis. Woordvoerder Gradus Vos laat in een reactie weten dat de uitspraak de aanzet kan geven tot ongewenste maatregelen die internetcensuur teweeg kunnen brengen. Het is de taak van justitie om politieagent te spelen, niet die van een internetprovider, aldus Vos. Ziggo zegt zijn eigen verhaal te zullen voeren in het hoger beroep en dat het nog te vroeg is om daar inhoudelijk op in te gaan.