2min

Het vonnis van de Haagse rechter heeft voor veel verontwaardiging gezorgd bij XS4All en Ziggo. De eerstgenoemde provider zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "De commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers", aldus directeur Theo de Vries.

Gisteren oordeelde de Haagse rechtbank dat XS4All en Ziggo de website van The Pirate Bay en nog 23 andere domeinen en subdomeinen moet blokkeren, omdat teveel gebruikers via deze websites illegaal mediabestanden uitwisselen en downloaden. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico een boete te krijgen van 10.000 euro voor iedere overtreding, plus nog eens 10.000 euro voor iedere dag dat de providers geen gehoor geven aan het gebod.

Niels Huijbregs van XS4All twitterde gisteren over de "bittere teleurstelling" van de rechterlijke uitspraak. Ook directeur Theo de Vries uit zijn verontwaardiging in een persbericht op de website: "We zijn verbijsterd door de uitspraak, dit is een zwarte dag voor het vrije internet. Ik zie dit als een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers."

De Vries vindt dat de discussie over een vrij internet op het verkeerde spoor terecht dreigt te komen: "Maar deze zaak gaat niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden", aldus De Vries.

Hij benadrukt dat hij het illegaal downloaden van websites als The Pirate Bay veroordeelt, maar het blokkeren van de website is niet de oplossing voor het piraterijprobleem. "De oplossing moet gezocht worden in nieuwe businessmodellen die aansluiten bij de realiteit van de digitale wereld: informatie kan moeiteloos en razendsnel over de hele wereld verspreid worden. Je moet je aanpassen aan die werkelijkheid in plaats van je ertegen te verzetten door blokkades te eisen." Volgens De Vries zijn welwillende mensen de dupe van een blokkade. Tevens is een blokkade volgens hem eenvoudig te omzeilen. Hij concludeert dat een blokkade "aan twee kanten" zijn doel voorbij schiet.

Ziggo heeft nog niet laten weten of het in eveneens in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder van het bedrijf laat tegenover NU.nl weten dat het in de loop van vandaag een beslissing zal nemen of het in hoger beroep gaat tegen het vonnis.