Een internetverslaving doet hetzelfde met je hersenen als alcohol en cocaïne. Dit blijkt uit een studie die uit werd gevoerd door onderzoekers in China.

Voor dit onderzoek maakte de onderzoekers een hersenscan van zeventien personen waarbij de diagnose "internet addiction disorder" werd gesteld. De resultaten van deze hersenscans werden vervolgens vergeleken met zestien hersenscans van gewone leeftijdsgenoten. De resultaten van deze vergelijking laten zien dat er bij de aan internet verslaafde personen verschillende afwijkingen te zien waren tussen de verbindingen tussen verschillende regionen in de hersenen.

Deze afwijkingen zouden volgens de studie betrekking hebben op de omgang met emotie, aandacht, het maken van keuzes en cognitieve controle. Dezelfde afwijkingen in de hersenen zouden volgens de onderzoekers ook te zien zijn bij personen met een alcohol- of cocaïneverslaving.

De uitkomst van het onderzoek zou volgens het Online journal Public Libary of Science One er toe lijden dat deze vorm van verslaving beter te behandelen zal worden. Naar schatting zijn vijf tot tien procent van de internetgebruikers verslaafd aan het internet. Dit betekend dat een persoon geen controle kan houden over zijn of haar internet gebruik. Degene met de meest serieuze internetproblemen zou volgens Bowden Jones, een psychiater aan het Imperial College, gamers zijn.