2min

In een videoboodschap dreigt het internationale hackersgilde Anonymous Facebook te zullen aanvallen. De zender roept internetters op om gezamenlijk een hackaanval uit te voeren op Facebook, en wel op zaterdag 28 januari om precies 12 uur ’s middags Amerikaanse tijd.

Het is niet de eerste keer dat het sociale netwerk bedreigd wordt door Anonymous. Vorig jaar dreigden de hackers van Anonymous ook al om de website van het internetbedrijf te zullen "vernietigen", omdat het op grote schaal onze privacy zou schenden. Facebook zou onze privégegevens verkopen aan overheidsinstellingen, dictaturen en andere clandestiene partijen. Ook als je je profiel zou wissen blijven de gegevens in bezit van Facebook, aldus Anonymous destijds. De hackaanval was gepland op 5 november. Uiteindelijk heeft deze operatie nooit plaatsgevonden.

Nu is er opnieuw een videoboodschap verschenen waarin Anonymous dreigt Facebook uit de lucht te zullen halen. Volgens de afzender is er momenteel een internetoorlog gaande tussen Anonymous, de burgers en de Amerikaanse regering. Hoewel het een goede zaak is dat SOPA en PIPA voorlopig van de baan zijn, is het geen garantie voor onze vrijheden op het internet.

Waarom Facebook het slachtoffer is in deze internetoorlog zegt de afzender niet in het videofragment. Wel staat als een paal boven water dat de website van het internetbedrijf neergehaald moet worden. "Hoewel het waar is dat Facebook tenminste 60.000 servers heeft, blijft het mogelijk om het sociale netwerk neer te halen", aldus de maker van het videofragment. Hij probeert luisteraars gerust te stellen door te zeggen dat ze niet opgepakt kunnen worden: "Ze [veiligheidsinstanties] kunnen onmogelijk zo’n grote groep arresteren."

De afzender roept mensen op om de Low Orbit Ion Canon (LOIC) of High Orbit Ion Canon (HOIC) te downloaden, de meest gebruikte hackerstools van Anonymous. Tevens heeft de afzender een link opgenomen om deze software eventueel anoniem te downloaden. De rest van de video geeft de afzender uitleg over de werking van deze software.

Hoewel de boodschap er alles van weg heeft afkomstig te zijn van Anonymous, kunnen er vraagtekens geplaatst worden over de afzender. De persoon die de video heeft geüpload up Youtube, heeft slechts vier dagen geleden zijn account aangemaakt. Via een Twitterberichtje zegt Anonymous niet de maker van de videoboodschap te zijn en geen aanval te zullen uitoefenen op Facebook. Wellicht dat we deze aanval dus met een korreltje zout kunnen nemen.