Netflix is 9 miljoen dollar lichter doordat het een schikking heeft getroffen in een rechtszaak. De online streamingdienst wordt ervan beticht de Video Protection Privacy Act (VPPA) te hebben geschonden.

Deze wet verbiedt het om kijkgeschiedenis van gebruikers die hun account hebben opgezegd beschikbaar te stellen. Netflix is verplicht om deze informatie van zijn server te verwijderen na het beëindigen van het lidmaatschap. Daarvoor heeft het bedrijf een jaar de tijd.

Maar de kijkgeschiedenis van oud-leden die al twee jaar geleden hun account hadden opgezegd, bleek nog steeds zichtbaar te zijn. Om een langdurig juridisch conflict uit de weg te gaan, heeft Netflix ingestemd om de zaak te schikken voor een bedrag van 9 miljoen dollar.

Dit zal een flinke deuk slaan in de opbrengsten van het bedrijf bij de volgende kwartaalcijfers. Bij de presentatie van de laatste cijfers moest de streamingdienst helaas slecht nieuws brengen: de omzet daalde in een jaar tijd van 40,7 miljoen naar 35,2 miljoen dollar.

Netflix wilde geen reactie geven over de zaak.

Vorige maand zette Netflix zijn eerste voeten op Europese bodem. Sinds 9 januari biedt Netflix zijn diensten aan in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Voor omgerekend 10 euro per maand kunnen gebruikers al hun favoriete series op ieder gewenst moment bekijken. De vraag is of en wanneer we de diensten van Netflix in Nederland en andere Europese landen kunnen verwachten.