Na Bram van der Kolk en Finn Batato is nu ook Mathias Ortman vrijgelaten in de MegaUpload-zaak. Kim Schmitz, beter bekend als Kim Dotcom, blijft voorlopig nog in hechtenis vastzitten.

De 40-jarige Ortman hoeft weliswaar niet langer in een cel opgesloten te zitten, maar hij is niet vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Nieuw-Zeelandse rechter David McNaughton bepaalde dat hij met een elektronische enkelband moet rondlopen. Op deze manier weet de rechtbank te allen tijde waar de verdachte zich bevindt.

Ortman is de derde verdachte die op vrije voeten wordt gesteld in de MegaUpload-zaak. De FBI haalde deze website op 20 januari uit de lucht. Tevens verrichtte de veiligheidsdienst een viertal arrestaties, waarvan Ortman en oprichter Kim Dotcom onderdeel uitmaakten. Naast de vier arrestanten heeft de FBI nog een drietal verdachten op het oog, twee van hen zijn onlangs gearresteerd.

Oprichter Kim Dotcom zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en zegt zich met alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft te zullen verdedigen tegen de beschuldigingen. Om zijn verdediging goed te kunnen voorbereiden is het noodzakelijk dat hij uit voorarrest wordt gehaald. De rechter geloofde zijn verhaal niet en vreesde dat hij een vluchtrisico vormde. Daarom besloot hij zijn voorarrest te verlengen. Ook een tweede verzoek wees rechter McNaughton onlangs af.

Volgens de aanklager zou Dotcom verantwoordelijk zijn voor een schadepost van ten minste 500 miljoen dollar. Daarnaast zou hij leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie en zou hij zich schuldig maken aan het faciliteren van piraterij. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een gevangenisstraf van 20 jaar tegemoet zien.