Kim Dotcom, de oprichter van MegaUpload, is vanaf vandaag een vrij man. Volgens zijn advocaat is Dotcom "erg opgelucht" dat hij weer met zijn familie herenigd kan worden.

Kim Dotcom, oorspronkelijk geboren als Kim Schmitz, heeft sinds zijn arrestatie in januari diverse verzoeken ingediend om op borgtocht vrijgelaten te worden om zijn verdediging goed te kunnen voorbereiden. Zijn verzoek werd tot tweemaal toe geweigerd door de Nieuw-Zeelandse rechter, omdat hij mogelijk een vluchtpoging zou ondernemen.

Ditmaal oordeelde de rechtbank in het voordeel van Dotcom. Na het betalen van een borgsom is de man op vrije voeten gesteld. Welk bedrag de oprichter van MegaUpload heeft betaald voor zijn vrijlating is onbekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet blij met zijn vrijlating. Volgens de openbaar aanklager heeft Dotcom voldoende middelen om een ontsnappoging te financieren. Daarnaast beschikt hij over drie verschillende paspoorten. De rechter vertrouwt erop dat de man niet zal vluchten, omdat het in zijn eigenbelang is om in Nieuw-Zeeland te blijven en zijn aanklacht aan te vechten.

De vrijlating van Dotcom komt wel met een prijskaartje. Zo mag hij van de rechtbank geen internettoegang hebben, ook niet om zijn verdediging voor te bereiden. Daarnaast mag hij ook geen gebruik maken van zijn helikopter en moet hij binnen een straal van 80 km van zijn woning blijven, tenzij er sprake is van een noodgeval. Eventuele afspraken buiten de deur moet hij vooraf kenbaar maken bij de politie, die hem nauwlettend in de gaten zal houden.

Na Bram van der Kolk, Finn Batato en Mathias Ortman is Dotcom de vierde en laatste verdachte die onlangs is vrijgelaten. Dotcom wordt verdacht van het faciliteren van piraterij, leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie en fraude. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.