Kim Dotcom, de man achter Megaupload.com, zal niet op borgtocht vrijkomen. De rechtbank van Nieuw-Zeeland beschouwt de man als vluchtgevaarlijk. Daarom wil de rechtbank hem langer in voorarrest houden.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse rechter David McNaughton bepaald. Hij is van mening dat Kim een vluchtpoging zal ondernemen als hij op vrije voeten wordt gesteld. De verdachte zal nog zeker tot 22 februari in voorarrest blijven. Op die dag vindt er een hoorzitting plaats over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

De oprichter van Megaupload.com werd vorige week gearresteerd. Zijn website is volgens de FBI een plek waar op grote schaal illegaal films, muziek, software en andere digitale content wordt geüpload en uitgewisseld. Hiermee zou de man schatrijk zijn geworden. Dit was voor de FBI voldoende aanleiding om Megaupload.com vorige week donderdag offline te halen.

Kim Schmitz, zoals de man oorspronkelijk heette voordat hij zijn naam veranderde, heeft van meet af aan gezegd dat hij onschuldig is. In zijn optiek heeft hij alleen digitale opslagruimte verkocht. Dat gebruikers illegale content uploaden is niet zijn schuld en kan daar dus ook niet verantwoordelijk voor worden gesteld, aldus Kim en zijn advocaat.

Kim Dotcom wordt ervan verdacht deelgenomen te hebben aan een criminele organisatie en zich schuldig te hebben gemaakt aan internetpiraterij. Als de man door de rechter schuldig wordt veroordeeld, kan hij een gevangenisstraf tot 20 jaar opgelegd krijgen.