1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook zou volgens De Pers een kantoor in Nederland huren. Om precies te zijn zou het gaan om een kantoor aan de Herengracht in Amsterdam. Het kantoor zou deel uitmaken van een aantal tijdelijke kantoren die in beheer zijn van Regus.

Ondanks dat Facebook het kantoor in bezit heeft, zou het vooralsnog niet in gebruik zijn en Facebook is ook niet opgenomen in de lijst met kantoren bij de receptie terwijl er ook geen telefoonnummer is. Volgens de registratie bij de Kamer van Koophandel zou Facebook het kantoor gebruiken voor de verkoop van advertentieruimte.

Doordat er geen werknemers in het kantoor aanwezig zijn, zou Facebook geen belasting hoeven te betalen. Nederland is overigens een populaire locatie voor zogenaamde ‘letterbox companies’, instanties van bedrijven zonder lokale medewerkers, waardoor geen overzeese belasting betaald hoeft te worden over royalties. In Facebook’s geval zou het gaan om miljarden dollars die niet bij de fiscus terecht komen. Opvallend is overigens dat Mark Zuckerberg altijd beweert dat Facebook niet draait om het genereren van zo veel mogelijk winst.

De Rolling Stones en U2 zouden in het verleden bijvoorbeeld ook gebruik hebben gemaakt van deze regeling, terwijl Google ook openlijk meerdere Letterbox-kantoren in verschillende landen heeft.