2min

Stichting Brein haalde het afgelopen jaar 608 websites uit de lucht die illegale content aanboden. Tevens slaagde de belangenorganisatie er in 12.368 advertenties op veilingsites en meer dan 60.000 advertenties voor illegale kopieën offline te halen.

Dat laat Stichting Brein weten in een persverklaring. Van de ruim 600 websites die Brein vorig jaar uit de lucht haalde, was het gros (383) een bittorentsite. Tevens haalde Brein 71 linksites, 83 streamingsites en 52 usenetlinksites offline. Ook slaagde de belangenorganisatie er in om enkele tienduizenden advertenties van het het internet te halen. Het offline halen van The Pirate Bay in Nederland, waartoe Ziggo en XS4All sinds 11 januari jongstleden verplicht zijn, beschouwt de stichting als haar belangrijkste prestatie tot nu toe. De basis hiervoor is volgens Brein het afgelopen jaar gelegd.

Daarnaast voerde Stichting Brein het afgelopen jaar 84 acties uit tegen handelaren in illegale kopieën van bijvoorbeeld films en muziek. Daarbij zijn bijna 7000 illegale dragers in beslag genomen. 60 beunhazen kregen te horen dat zij hun praktijken moesten stopzetten.

Stichting Brein spreekt in eerste instantie de eigenaar van de illegale website aan om de site uit de lucht te halen. Als de eigenaar daar geen gehoor aan geeft, wendt de stichting zich naar de hostingprovider om de toegang te blokkeren. Mocht de site haar onderdak vinden bij een hostingprovider in het buitenland, dan klopt Brein bij deze organisatie aan. Brein geeft toe dat dit proces zeer lang kan doorgaan en dat hostingproviders ook niet verplicht zijn om een website te blokkeren zonder een rechterlijk bevel. In dat soort gevallen spreekt de organisatie access providers aan.