Stichting Brein heeft het voor elkaar gekregen om in 2012 maar liefst 571 websites uit de lucht te halen. Dit maakte het bedrijf vandaag wereldkundig met het bekendmaken van de cijfers over 2012.
De websites die offline werden gehaald boden allen illegale content aan in de vorm van muziek, films, boeken, tv-series en games. Het ging hierbij vooral om zogenaamde torrentsites.
Ook is Stichting Brein in het vierde kwartaal van 2012 begonnen met het in kaart brengen van illegale websites die opduiken in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google. Brein heeft zich als doel gesteld om de aangeboden illegale content onvindbaar te maken. Op dit moment zijn er al meer dan 137.000 zoekresultaten verwijderd.
Ook onderzoekt Brein of er op vraag en aanbod websites zoals Marktplaats illegale content wordt aangeboden. Zo werden er in 2012 ongeveer 40.000 advertenties verwijderd met usb-sticks en dvd’s waarop illegale kopieën werden aangeboden. In totaal werden 37 veelplegers nader onderzocht, deze worden mogelijk civiel- of strafrechtelijk vervolgd.
De meeste websites worden door de hostingproviders offline gehaald op verzoek van Brein. Wanneer deze hier niet aan voldoen kunnen deze door de rechter aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de websites met illegale content veroorzaken.
Het was echter niet een en al succes voor Stichting Brein in 2012. De Stichting probeert nu al geruimde tijd om The Pirate Bay offline te halen in Nederland maar daarin is het nog steeds niet geslaagd. Inmiddels is de website al geblokkeerd door verschillende internet providers maar de zogenaamde mirror-sites, die een kopie aanbieden van The Pirate Bay, zijn als paddestoelen uit de grond geschoten in 2012 waardoor de website via enorm veel alternatieve adressen nog is te bezoeken.