1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google moet stoppen met haar auto-complete functie. Deze uitspraak deed een Japanse rechter. Volgens een Japanse man zou de functie inbreuk maken op zijn privacy.

Wanneer de man namelijk zijn naam invult in de zoekmachine toont Google een reeks resultaten waarin de desbetreffende persoon in aanraking lijkt te zijn gekomen met justitie om een aantal misdaden. Door deze zoekresultaten heeft de inwoner van Japan afgelopen jaar veel problemen gehad bij sollicitaties. Elke keer leek alles goed te gaan totdat het bedrijf zijn naam opzocht in de zoekmachine en tegen de resultaten opliep.

De man voelde zich hierdoor ernstig benadeeld en zijn privacy naar eigen zeggen ernstig geschaad. Met die reden spande de man een rechtszaak aan tegen Google waarin hij eist om de functie niet langer aan te bieden. De Japanse rechter stelde de beste man in zijn gelijk en dwingt Google nu tot het stoppen met aanbieden van deze functie.

De man heeft waarschijnlijk dezelfde naam als de crimineel die wordt bedoeld in de artikelen. Doordat de zoekresultaten automatisch worden geregenereerd door een aantal algoritmes zou de privacy niet in het geding zijn volgens Google. Daarnaast heeft Google laten weten dat zij gewoon door zal gaan met het aanbieden van de functie aangezien de Japanse wet volgens Google geen betrekking heeft op het bedrijf.