1 min

Facebook maakte een maand geleden de overname van Instagram bekend. Het sociale netwerk zou het bedrijf voor een bedrag van één miljard dollar overnemen. De overname wordt echter vertraagd met maximaal een jaar, vanwege een complex onderzoek naar competitie op de markt voor sociale netwerken.

De Amerikaanse Fair Trade Commission (FTC) last een onderzoek in naar de concurrentie op de markt voor sociale netwerken. Door dit onderzoek wordt de deal tussen Instagram en Facebook in ieder geval vertraagd tot het einde van de maand juni.

Voor het onderzoek wordt niet alleen Facebook onder de loep genomen, ook de grootste rivalen, namelijk Twitter en Google, worden verzocht om informatie af te staan. Dergelijke onderzoeken zijn in de Verenigde Staten standaardroutine bij overnames waarbij een bedrag hoger dan 68,2 miljoen dollar bij gemoeid is. Facebook heeft echter aangenomen te verwachten dat de overname voor het einde van het tweede kwartaal is afgerond, maar die deadline zal waarschijnlijk niet behaald worden. Analisten vinden deze verwachting dan ook ‘verschikkelijk optimistisch’. Normaal neemt het onderzoek namelijk zes tot twaalf maanden in beslag.

Analisten denken dat de deal tussen Facebook en Instagram uiteindelijk zal worden goedgekeurd, maar dat de overname tot maximaal 12 maanden vertraagd kan worden. De onderzoekers zullen extra letten op deze overname vanwege het hoge bedrag dat Facebook heeft betaald voor de overname van Instagram terwijl het bedrijf nog nauwelijks inkomsten gegenereerd heeft.