1 min

Facebook mag Instagram overnemen. Dit heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) besloten. De uitkomst van het onderzoek naar de overname wordt daarmee ruim vier maanden na de bekendmaking door Facebook afgerond.

De FTC heef vandaag bekendgemaakt dat Facebook zonder problemen de dienst Instagram mag overnemen. Facebook legde vier maanden geleden één miljard dollar neer voor de dienst. De waarde van de deal zou inmiddels echter gezakt zijn naar een bedrag van 747 miljoen dollar.

Dit getal wordt gebaseerd op de waarde van de Facebook-aandelen die de eigenaren van Instagram kregen. Ten tijde van de deal lag de waarde van een aandeel Facebook rond de 30 dollar. De waarde van een aandeel in Facebook op dit moment is ruim tien dollar lager met 19,50 dollar.

De deal zou om verschillende redenen goedgekeurd zijn door de FTC. Zo is de eigen camera-applicatie van Facebook niet echt noemenswaardig. Daarnaast creëert de overname geen oneerlijke concurrentie met bijvoorbeeld Google. Ook wordt er aan Instragram geen geld verdiend en zal het lastig worden om dat wel te doen.

Volgens het FTC beschikt Google over voldoende tegenwicht richting Facebook zodat er geen monopoliepositie ontstaat na de overname van Instagram. Facebook is afhankelijk van de Google Play Store om de applicaties aan te kunnen bieden op apparaten met daarop het Android besturingssysteem. Google beschikt daarnaast over voldoende middelen om nieuwe gebruikers te bereiken met advertenties en andere informatie via de eigen kanalen.