Stichting Brein, de belangenbehartiger van de film- en muziekindustrie in Nederland, eist dat providers het nieuwe IP-adres dat The Pirate Bay heeft vrijgegeven blokkeren. KPN en Tele2 hebben aangegeven dat ze zonder rechterlijk bevel geen gehoor geven aan deze oproep.

Eerder deze week lanceerde het team van The Pirate Bay een nieuw IP-adres waarmee bezoekers de downloadwebsite kunnen blijven bezoeken. Volgens het team is de website geoptimaliseerd voor proxy’s zodat deze ook beschikbaar blijft als het nieuwe IP-adres geblokkeerd moet worden door providers.

Stichting Brein wil daar een stokje voor steken. Volgens Webwereld hebben Ziggo en XS4ALL al een sommatie van Brein ontvangen en hebben ze tien dagen de tijd om het IP-adres 194.71.107.80 te blokkeren. Zo niet, dan riskeren ze een hoge boetes die kan oplopen tot duizenden euro’s per dag.

In deze zaak heeft Stichting Brein het recht om te eisen dat Ziggo en XS4ALL dit IP-adres blokkeren. De rechter besloot in januari dat Brein gemachtigd is om nieuwe domeinnamen en IP-adressen toe te voegen aan de blokkadelijst en de providers dienen daar gehoor aan te geven. Dat is een ander verhaal in de zaak tegen KPN, Tele2, UPC en T-Mobile. Toen bepaalde de rechter dat Brein niet eenzijdig de blokkadelijst voor deze providers mag uitbreiden.

KPN en Tele2 hebben laten weten dat ze geen gehoor zullen geven aan de oproep van Brein zonder rechterlijke uitspraak. Een woordvoerer van KPN zegt hierover: "Ons standpunt is: we gaan geen bestemmingen op internet voor onze abonnees ontoegankelijk maken zonder dat een rechter, alles overwegende, bepaald heeft dat er daartoe noodzaak is."

Stichting Brein heeft tot op heden niet gereageerd op het nieuws. Het is mogelijk dat de belangenbehartiger opnieuw naar de rechter zal stappen om een blokkade van het IP-adres af te dwingen.