2min

T-Mobile weigert om The Pirate Bay te blokkeren voor haar mobiele gebruikers. Volgens de provider staat in het vonnis van de rechtbank niet expliciet vermeld dat de downloadwebsite ook voor mobiele abonnees geblokkeerd moet worden. XS4ALL en KPN sluiten de torrentsite echter ook af voor mobiele gebruikers.

Begin dit jaar bepaalde de Haagse rechtbank dat Ziggo en XS4ALL een blokkade moeten instellen voor The Pirate Bay, omdat deze website digitale piraterij in de hand zou werken. Het proces was aanvankelijk gericht tegen deze twee providers, maar begin deze maand bepaalde de rechter dat ook andere providers The Pirate Bay moeten blokkeren.

Nu bestaat er onenigheid bij sommige providers over de reikwijdte van het verbod. T-Mobile meent dat de uitspraak alleen betrekking heeft op de vaste gebruikers van breedbandinternet. Abonnees die mobiel internetten op het 3G-netwerk vallen daar dus niet onder volgens de provider. KPN is van mening dat het vonnis van de rechter betrekking heeft op abonnees van zowel vast als mobiel internet. "We moeten The Pirate Bay blokkeren op onze internettoegangsdiensten, dus dat is vast én mobiel", aldus een woordvoerder van KPN.

Vanwege de hoge datakosten downloaden internetters nauwelijks films en muziek van torrentsites als The Pirate Bay via mobiel internet. In theorie blijft het via een omweg mogelijk om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden, maar het is aannemelijk dat het blokkeren van de downloadsite voor mobiele internetters weinig tot geen prioriteit heeft voor Stichting Brein. De belangenbehartiger wilde niet inhoudelijk reageren op deze kwestie.