min

Tags in dit artikel

, ,

De overheid in Ethiopië heeft het gebruik van VoIP-diensten, waaronder Skype, verboden. Op het gebruik van VoIP staat een gevangenisstraf van 15 jaar.

Dit meldt Reporters Without Borders. Deze nieuwe wet werd in mei aangenomen, maar wordt nu pas door media opgemerkt. De wet verbiedt het gebruik van VoIP-diensten en heeft ervoor gezorgd dat autoriteiten een filtersysteem hebben ingesteld om het gebruik ervan tegen te gaan. Eerder blokkeerde de enige internetprovider in Ethiopië al Tor.

"De autoriteiten claimen dat dit verbod nodig is vanwege de nationale veiligheid", zo meldt de groep, "en omdat VoIP een dreiging is voor het monopolie van de staat op het gebied van telefooncommunicatie."

Volgens de wet is het gebruik van VoIP verboden en staat er drie tot acht jaar cel op. Het gebruik van een officiële VoIP-dienst zoals Skype kan zelfs tot vijftien jaar cel opleveren.

Daarnaast gaat de wet verder: het ministerie van Communicatie en Informatie heeft met de nieuwe wet de mogelijkheid om de import van communicatieapparatuur te verbieden.

Het beperken van digitale communicatie is niets nieuws in Ethiopië. Eerder sloot de overheid al internetcafés die VoIP-diensten aanboden en in december 2006 eiste de overheid al dat internetcafés klantennamen en -adressen bijhouden om bloggers en andere critici op het Ethiopische regime te kunnen vervolgen.