3min Devices

Tweede Kamer: Telco’s mogen VoIP niet verbieden

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet het verbod op VoIP-diensten, dat door de telecomproviders KPN en Vodafone gehanteerd wordt, niet zitten. Volgens de Tweede Kamer kunnen telecomproviders het gebruik van VoIP helemaal niet verbieden.

Tweede Kamer: Telco’s mogen VoIP niet verbiedenKPN en Vodafone hebben beide een verbod op VoIP-diensten in hun algemene voorwaarden opgenomen. Klanten met een internetabonnement voor mobiele telefoons of smartphones mogen op grond van deze voorwaarden geen gebruik van VoIP maken.

De discussie werd op gang gebracht doordat Skype onlangs een mobiele versie van haar software lanceerde. De Duitse telecomprovider T-Mobile, dat in Duitsland de exclusieve rechten voor de iPhone heeft, stelde dat zij het gebruik van Skype over zowel het mobiele netwerk als ook de draadloze accesspoints van T-Mobile aan banden zou leggen.

Naast T-Mobile Duitsland blokkeert Apple ook in de iPhone-software de mogelijkheid om over een mobiel netwerk van VoIP-software als Skype gebruik te maken. Dit zint PvdA-kamerlid Martijn van Dam niet en hij vroeg woensdag dan ook om opheldering bij staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Volgens het kamerlid zou de staatssecretaris de Consumentenautoriteit moeten vragen in te grijpen. Verder wil hij dat Eurocommissaris Viviane Redding ervoor gaat zorgen dat mobiel internetbellen, middels Skype of andere software, mogelijk gaat worden. Volgens van Dam misbruiken telecomaanbieders hun machtspositie: "Als je dit toelaat, is het einde zoek", aldus van Dam.

Opvallend is, dat T-Mobile Nederland, dat in Nederland de exclusieve verkooprechten op de iPhone 3G heeft, het gebruik van internetbellen over het mobiele netwerk gewoon toestaat. Om verwarring te voorkomen, bracht de telecomaanbieder onlangs nog een officiële verklaring naar buiten waarin het gebruik van internetbellen goedgekeurd wordt. Ook Telfort heeft geen expliciet verbod over internetbellen in haar voorwaarden opgenomen.

Van Dam is niet de enige die vindt dat de situatie dient te veranderen. Providers voeren als argument voor het verbod aan dat de netwerken overbelast raken door het gebruik van VoIP. Volgens SP-kamerlid Arda Gerkens is dat onzin. "Als providers zeggen dat het netwerk het niet aan zou kunnen, moeten ze hun netwerk aanpassen, maar niet de dienst verbieden".

Gerkens vraagt zich bovendien af of het verbod van providers volgens de wet wel toegestaan is. "Data is immers data, of het nu informatie is of spraak. Voip is niet illegaal", stelt ze. CDA-kamerlid Joop Atsma geeft aan het raar te vinden dat providers het gebruik van VoIP kunnen verbieden. "Ik denk niet dat ze deze voorwaarde kunnen handhaven", aldus Atsma.

Bron:Techzine Redactie