1 min Applications

Facebook schikt voor 10 miljoen met privacyklagers

Sociaal netwerk Facebook heeft ingestemd met een schikking voor het bedrag van 10 miljoen dollar, omgerekend 7,9 miljoen euro, in een zaak over de privacy van vijf gebruikers. De aanklagers waren niet te spreken over Facebooks gebruik van hun identiteit in advertenties, zonder dat hiervoor toestemming werd verleend.

Facebook was bij de aanvang van de rechtszaak nog zeker van zichzelf, een woordvoerder meldde destijds ‘We zijn de beslissingen opnieuw aan het bekijken en blijven geloven dat de zaak geen bestaansrecht heeft’. Toch besloot het bedrijf een maand geleden om tot een schikking over te gaan. Onlangs werd het voorstel van 10 miljoen dollar aangenomen.

De aanklagers zullen echter geen cent zien, in de schikking is vastgelegd dat het geld wordt overgemaakt naar goede doelen. De rechter moet de schikking nog wel goedkeuren. De rechtszaak kwam tot stand doordat de wet van de Amerikaanse staat Californië stelt dat het gebruik van namen, foto’s en gelijkenissen niet voor eigen gewin mag worden toegepast. Toch is dit de eerste rechtszaak in zijn soort die tot enig succes heeft geleid, nadat eerdere zaken faalden of werden afgewezen.

Bron:The Telegraph