1000 Nederlanders voegen zich bij rechtszaak tegen Facebook om privacy

De Oostenrijkse activist Max Schrems heeft een rechtszaak aangespannen tegen Facebook wegens het schenden van zijn privacy en roept mensen op zich aan te sluiten bij de rechtszaak. Inmiddels zijn er al meer dan 12.000 deelnemers waaronder 1000 uit Nederland.

De aanklacht die is ingediend door Schrems claimt dat Facebook Ireland de privacy schendt van Europese Facebook-leden, omdat Facebook het surfgedrag volgt via tracking cookies en deze gegevens aan derde partijen doorverkoopt. Daarvoor hebben leden nooit expliciet toestemming gegeven.

Het Nederlandse Bits of Freedom dat opkomt voor de privacy van de Nederlanders zegt de actie te steunen en roept zijn donateurs op zich aan te sluiten bij de actie van Schrems. Iets wat overigens kosteloos is, Schrems eis is een schadevergoeding van 500 euro per Facebook-gebruiker die zich bij de actie heeft aangesloten. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog onduidelijk maar waarschijnlijk pas eind dit jaar.

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens zegt de zaak met interesse te volgen maar weigert commentaar te geven. Volgens hen is dit meer een zaak voor de Ierse privacy toezichthouder omdat Facebook in Europa in Ierland is gevestigd. Alle Europeanen hebben volgens de algemene voorwaarden van Facebook ook een overeenkomst met Facebook Ireland.

Facebook weigert vooralsnog commentaar te geven op deze zaak, ze stellen ook nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. De rechtszaak vind plaats in Oostenrijk.