D66-kamerlid Kees Verhoeven pleit voor heldere regels omtrent online demonstraties. DDoS-aanvallen zouden onder bepaalde omstandigheden wettelijk toegestaan moeten worden, zo vindt de politicus. Dit valt te lezen in het D66-verkiezingsprogramma En Nu Vooruit, dat zaterdag werd gepresenteerd. In het programma wordt veel aandacht besteed aan digitale vrijheden.

De politieke partij wil dat er regels komen die ervoor zorgen dat betogingen via internet ordentelijk verlopen. Verhoeven denkt dat verschillende vormen van online demonstraties, zoals DDoS-aanvallen, de komende jaren vaker voor zullen komen. Er zal wettelijk vastgelegd moeten worden dat vooraf melding gemaakt moet worden van een aanval. Bedrijven kunnen zich dan vooraf wapenen of een rechter kan het protest verbieden.

Personen achter een dergelijke aanval worden nu nog zwaar bestraft, wat volgens Verhoeven te wijten is aan het ontbreken van regelgeving en rechters die deze veronderstelde demonstraties momenteel nog als hacken beschouwen.

D66 ziet ook graag dat consumenten online meer in bescherming worden genomen. Het doorspelen en verkopen van informatie over bezoekers door bedrijven moet aan banden worden gelegd. Daarnaast moet ook de opsporingsdienst terughoudender zijn met het meelezen van e-mails.

Als laatste wil D66 de wet op netneutraliteit verder aanscherpen. Websites mogen alleen geblokkeerd worden met tussenkomst van de rechter en alleen bij zware criminaliteit. Sites waar gratis muziek en films kunnen worden gedownload horen daar volgens Verhoeven niet bij.