Sociaal netwerk Facebook heeft zich vannacht waarschijnlijk opnieuw problemen op de hals gehaald door het mailadres van alle Facebook-leden te wijzigen naar de @facebook.com-versie die het bedrijf zelf aanbiedt. Facebook ontkent dat het tot deze actie is overgegaan om haar eigen dienst opnieuw onder de aandacht te brengen.

Gebruikers kunnen in hun Facebook-profiel een mailadres opgeven waarmee andere gebruikers contact kunnen opnemen. Deze mailadressen zijn nu echter gewijzigd in de Facebook-variant die het bedrijf sinds enige jaren aanbiedt. Zo is Pietje Puk via zijn profiel niet meer bereikbaar op zijn mailadres pietjepuk@puknet.nl, maar via pietjepuk@facebook.com.

Volgens Facebook is de actie geen poging om de eigen dienst een impuls te geven. Het sociale netwerk wil duidelijk maken dat het gebruikers vrij staat om te kiezen voor een bepaalde dienst, maar dat moeten ze nu dus blijkbaar opnieuw kenbaar maken. Een woordvoerder benadrukt dat Facebook’s actie ook positieve uitwerking zal hebben op de privacy van gebruikers omdat hun persoonlijke mailadres nu niet meer direct zichtbaar is. Het eigen mailadres wordt wel onthouden, maar wordt van de timeline verborgen.

Facebook introduceerde de eigen berichtendienst in 2010, maar voor zover bekend geniet de dienst weinig aandacht onder de gebruikers. Het zou dan ook niemand verbazen als Facebook tot deze wijziging is overgegaan om de dienst opnieuw publiciteit te gunnen, al wordt dit dus ontkend.