Wikileaks heeft een nieuwe lading documenten online geplaatst. Het gaat om de grootste publicatie tot nog toe, met zo’n 2,4 miljoen documenten, afkomstig uit Syrië. Om om te kunnen gaan met zo veel data heeft Wikileaks er voor gekozen om een nieuw zoeksysteem te implementeren.

Met de publicatie van 2,4 miljoen documenten verbreekt Wikileaks haar records, nog nooit plaatste de klokkenluiderswebsite zo veel data in één keer, het is zelfs acht maal zo veel data als bij het beruchte Cablegate. Het grootste deel van de documenten zijn e-mails van de Syrische regering en dateren van 6 augustus 2011 tot 12 maart 2012. Wikileaks was niet in staat om alle mails te verifiëren, maar de website geeft aan dat men statistisch gezien er zeker van is dat het overgrote deel inhoudelijk correct is.

In totaal gaat het om 2.434.899 bestanden welke ter download worden gesteld via de Wikileaks-website. Er zouden 680 domeinen en 1.082.447 mailadressen betrokken zijn bij de communicatie in de verschillende documenten. Een Wikileaks-woordvoerder geeft aan dat de lek gênant is voor de Syrische regering, maar dat de informatie de buitenwereld wel kan helpen met het beter begrijpen van de situatie in het land. Wikileaks meldt dat opvallend genoeg een significant gedeelte, zo’n 42.000 bestanden, geïnfecteerd was door virussen en trojans.

Over de inhoud van de documenten zal de komende dagen meer duidelijk worden, zo verwachten wij.