1 min

Tags in dit artikel

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks keert terug met hun grootste publicatie ooit. De ‘Kissinger Cables’ omvatten 1,7 miljoen publieke diplomatieke documenten, geclassificeerd als vertrouwelijk gedurende het ambt van omstreden staatssecretaris Henry Kissinger. Gevoelige informatie over internationale relaties zou hiermee aan het licht komen.

WikiLeaks omschrijft de Kissinger Cables-documentatie als "een significante openbaringen over relaties tussen de Verenigde Staten en fascistische dictatoriale regimes, vooral in Latijns-Amerika, Franco’s Spanje en Griekenland onder het kolonelsregime."

De 700 miljoen gebundelde woorden strekken van 1973 tot 1976 en bevatten 205.901 bestanden die verband hebben met voormalig staatssecretaris Kissinger. Bestanden na 1976 zijn niet in het Amerikaanse archief terug te vinden.

Officieel moeten de documenten na 25 jaar hun vertrouwelijke status verliezen, maar volgens WikiLeaks probeerde de overheid de data meerdere malen aan het publieke oog te onttrekken. WikiLeaks maakt de informatie toegankelijk door alle documenten van het NARA uit te pluizen en in een overzichtelijk systeem te categoriseren.

De Kissinger Cables vormen het grootste deel van WikiLeaks’ Public Library of US Diplomacy (PlusD), een bibliotheek die 2 miljoen diplomatieke documenten in de openbaarheid onderbrengt. "We kunnen de Amerikaanse overheid niet vertrouwen om zijn geschiedenis van interactie met de wereld in stand te houden," zegt Wikileaks-oprichter Julian Assange. "Gelukkig ligt er nu een kopie bij een organisatie met een ongeëvenaard record in het afweren van pogingen tot censuur."