Valve heeft een Linux blog geopend waarin het de komst van Steam naar Linux nogmaals bevestigt, het deed dit al eerder in april. Het bedrijf gaat zich als eerste richten op Ubuntu 12.04. Daarop moet de eerste Linux-versie van Steam gaan draaien. Vervolgens zal het bedrijf als eerste de game Left 4 Dead 2 porten naar Linux.

Het doel is om daarbij dezelfde prestaties te halen met OpenGL als op Windows. Het is een nieuwe en vooral grote stap die Valve neemt. Tot op heden heeft gaming nooit echt door kunnen breken op Linux-systemen, voornamelijk door de investeringen die nodig zijn en de technische hordes die genomen moeten worden.

Valve lijkt dit te snappen en begint daarom met een port naar één enkele Linux-distributie. Dit is makkelijker en kan sneller worden gedaan dan wanneer het bedrijf rekening moet houden met allerlei verschillende distributies. De keuze voor Ubuntu is ook logisch omdat dit de meest populaire distributie is op dit moment.

De vorderingen van het beschikbaar maken van Steam in Ubuntu en het porten van Left 4 Dead 2 is te volgen op de blog van Valve. Het bedrijf zegt met regelmaat de vorderingen te zullen posten op de blog.

De bedoeling is in elk geval om Steam zo volledig mogelijk beschikbaar te maken onder Linux. Een interne beta wordt op korte termijn verwacht klaar te zijn. Zodra Steam goed werkt onder Linux en ook de prestaties van Left 4 Dead 2 ongeveer gelijk zijn als op Windows zal het bedrijf meer games gaan porten naar Linux.