Een Microsoft Durango-developmentkit is opgedoken op een ontwikkelaarsforum. De kit werd te koop aangeboden voor een prijs van 10.000 dollar.

Het leek eerst om een hoax te gaan, omdat het gaat om een zwarte pc-toren die een standaarddebuglauncher draaide. Echter, na onderzoek van de Digital Foundry bleek het toch te gaan om een echte kit van Microsoft.

De kit heeft naar verluidt een Intel-CPU, NVIDIA-GPU en "meer dan 8 GB aan geheugen". De kit draait een dashboard dat veel lijkt op die van de Xbox 360-kit. Het Xbox Durango-model draait D3D11Game1 en NuiView, waarbij die laatste is bedoeld om de camera-uitvoer van Kinect te renderen en de eerste een DirectX 11-demo is.

Degene die de kit heeft gelekt, claimt dat de uiteindelijke hardware van de Xbox 720 een octacore-CPU zal hebben. Dit lijkt eerdere geruchten tegen te spreken, toen gesuggereerd werd dat de console een processor met vier of zes cores zou hebben. Eerder dit jaar werd ook gemeld dat de volgende Xbox twee GPU’s zou hebben en dat die twee onafhankelijk van elkaar graphics kunnen renderen.

Om zijn claim kracht bij te zetten, heeft degene die de kit wilde vekropen ook een screenshot van de Visual Studio-IDE gelekt die speciaal bedoeld is voor Durango. Geen van de gamedevelopers waarmee de site heeft gesproken, ontkrachten de authenticiteit van de screenshot. Dit zou betekenen dat game-engines met DirectX 11 voor de pc zonder problemen op de nieuwe console kunnen draaien. Het platform van Durango is overigens 64 bit.

Het gaat hier overigens nog om een alphakit, dus de console die mogelijk volgend jaar al in de winkels ligt zal nogal verschillen van wat we nu te zien hebben gekregen.

Overigens waren Xbox 360-developmentkits niet veel meer dan PowerMacs met een grafische kaart van ATI. Deze kits werden nog gebruikt op de E3 in 2005, terwijl slechts enkele maanden later de Xbox 360 gelanceerd werd.