2min

Het iOS-platform van Apple is ’s werelds populairste platform voor games, zo heeft onderzoeksbureau Asymco recentelijk berekend.

Het onderzoeksbureau vergeleek de cumulatieve verkopen van consoles en handhelds en het aantal geregistreerde Game Center-gebruikers van iOS. Apple merkte dit jaar tijdens zijn keynote op de WWDC al op dat er 130 miljoen GameCenter-gebruikers zijn. Asymco is van mening dat dit getal representatief is voor het totaalaantal iOS-gamers.

Daardoor zou iOS een zeer groot gameplatform zijn, maar wel op de derde plaats belanden. De Nintendo DS is namelijk 150 miljoen keer verkocht, evenals de PlayStation 2.

Asymco laat weten dat met de huidige groei het Game Center tegen september de 150 miljoen gebruikers zal overstijgen en dat nog voor het einde van het jaar de 200 miljoen bereikt zou kunnen worden. Nog nooit werd een gameplatform zo groot.

Op dit moment is het aantal gamers overigens al groter dan concurrenten, dit omdat naast Game Center er nog een gameplatform op iOS beschikbaar is, namelijk OpenFeint. Het bedrijf achter dit gamecentrum meldde in oktober 2011 al 180 miljoen gebruikers, wat het nu dus al groter maakt dan de Nintendo DS en de PlayStation 2.

Het is ook nog eens zo dat veel games geen Game Center-account vereisen, wat het werkelijke aantal gamers mogelijk nog veel groter maakt.

Android verkoopt overigens beter dan iOS, maar ontwikkelaars laten weten dat de gamesmarkt op dat platform lang niet zo succesvol is als die op iOS. Eén populaire game bracht naar verluidt op iOS 20 keer meer op dan op Android.