2min

GeenStijl gaat in beroep tegen het vonnis in de Sanoma/Playboy-zaak. GeenStijl blijft bij het standpunt niks gestolen te hebben maar slechts gelinkt te hebben naar uitgelekt materiaal. En zonder linken naar andere websites kan er geen internet bestaan, aldus GeenStijl. Ook stelt de website: ‘We pikken het ook niet dat rechters het internet niet snappen.'[

Afgelopen woensdag deed de rechter uitspraak in de zaak die Sanoma en Playboy tegen GeenStijl had aangespannen. GeenStijl werd op vrijwel alle punten schuldig bevonden omdat ze naar een website hadden gelinkt waar uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker stonden. Volgens de rechter had Geenstijl met het linken naar de foto’s een duidelijk winstoogmerk en commerciële bedoelingen. Het trekt namelijk meer bezoekers naar de website. Verder stelt de rechter dat het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van mevrouw Dekker is geschonden. Het enige puntje waar Geenstijl gelijk in kreeg is dat het niet de bron die de link had aangeleverd hoefde te onthullen.

GeenStijl gaat nu dus in hoger beroep. Niet alleen tegen de opgelegde boete maar zo geeft GeenStijl aan, ook om het internet te redden. Linken is namelijk de basis van het internet en het hele businessmodel van het internet. Of zoals Geenstijl zegt, zonder linken is er geen internet.

Opmerkelijk is ook dat Sanoma zelf ook honderden keren linkt naar illegaal gepubliceerde Playboy foto’s. Het doet dit op de website Nujij.nl, weliswaar een website met door gebruikers geplaatste content, maar ook hier zit een redactie op die de website controleert en waar nodig opruimt. De links naar uitgelekte Playboy foto’s zijn echter niet opgeruimd.