Europees Hof: hyperlink is geen inbreuk op auteursrecht

Het internet heeft weer een overwinning geboekt in de rechtszaal. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat een hyperlink in welke vorm dan ook, geen nieuwe openbaarmaking is van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Hiermee is een van de beginselen van het internet, het linken naar andere websites, veiliggesteld.

Het Europese Hof heeft vandaag in een arrest laten weten: "De eigenaar van een website mag, zonder toestemming van de houders van het auteursrecht, via hyperlinks doorverwijzen naar beschermd materiaal die op een andere website vrij beschikbaar zijn". De uitspraak volgde na een rechtszaak tussen Zweedse journalisten en een aggregatiedienst genaamd Retriever. De dienst linkt naar artikelen van Zweedse journalisten. De journalisten waren het niet met deze links eens omdat Retriever geld verdiend met het linken naar hun artikelen. Zo is er in het verleden ook veel commentaar geweest op Google Nieuws, die er eenzelfde methode op na houdt.

Een link moet overigens wel aan een paar voorwaarden voldoen, zo moet de link verwijzen naar openbare informatie, er mag geen inlogpagina worden omzeild. Ook gaat dit arrest alleen op voor het linken naar legale content, het linken naar torrents op websites als The Pirate Bay is dus nog steeds niet toegestaan.

Nu het Europees hof heeft besloten dat er vrij gelinkt mag worden naar beschermd materiaal dat openbaar beschikbaar is, komt hiermee waarschijnlijk ook een einde aan de terreur van de Buma/Stemra. De organisatie komt op voor auteursrechthebbende en is recent geld gaan eisen van websites die video’s of radiostreams op hun website plaatsen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is te zien of te horen. Aangezien een dergelijke speler een embedded link is, valt deze ook onder het vonnis van het Europees Hof, het is dus geen nieuwe openbaarmaking zoals de Buma/Stemra eerder beweerde. Ook laat het Europees Hof expliciet weten dat het lidstaten niet is toegestaan een ruimere bescherming te geven aan houders van het auteursrecht.

Bron:Europa