1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Sociaal netwerk Facebook voert een bittere strijd tegen spammers die het gebruik van de dienst een stuk minder aangenaam kunnen maken. Geen wonder dus dat Facebook een flink geldbedrag heeft gedoneerd aan de Universiteit van Alabama, waar men de makers van onder andere het Koobface-botnet heeft weten te ontmaskeren.

De donatie van een kwart miljoen dollar is een erkenning voor de werkzaamheden van de universiteit. Facebook ziet de universiteit als een partner in het bevechten van het misbruik van het internet. De universiteit is eveneens een grote speler in het opleiden van toekomstige experts die als toegewijde veiligheidsmedewerkers aan de slag zullen gaan, zo meldt Facebook.

Op de Universiteit van Alabama wordt informatie over de wetshandhaving rondom cybercrime verzameld, alsook meer dan 1 miljoen spamberichten per dag. Deze data wordt gebruikt om de identiteit van de criminelen en spammers te ontdekken. De studenten van de universiteit werken samen met de overheid en zakelijke onderzoekers om spam, malware en phishing tegen te werken.

Koobface is een botnet dat in 2008 gelanceerd werd. Het botnet was een doorn in het oog voor Facebook omdat gebruikers van het sociale netwerk financieel opgelicht werden en de controle over computers werd overgenomen om een botnet te vormen. Het netwerk werd in maart 2011 offline gehaald.