Google-topman Eric Schmidt heeft aangegeven dat Noord-Korea de virtuele blokkades moet afbreken om als economie mee te kunnen met de rest van de wereld. Als Noord-Korea zich af blijft sluiten van de wereld, is het onmogelijk om op internationaal niveau te blijven concurreren met andere landen.

Google’s Schmidt was op bezoek in Noord-Korea voor een humanitaire missie. Dit bezoek loopt nu tot een einde. De Verenigde Staten waren het overigens niet eens met Schmidt’s bezoek, maar Schmidt stond in zijn recht om alsnog af te reizen naar de republiek.

"Terwijl iedereen steeds meer met elkaar verbonden wordt, besluit Noord-Korea om burgers steeds verder te isoleren. Dit heeft niet alleen effect op de virtuele wereld, maar ook op de fysieke wereld, de economische groei, enzovoort. Hierdoor wordt het moeilijker voor het land om op economisch gebied bij te blijven."

Schmidt vindt dat hij tijdens zijn bezoek duidelijk heeft gemaakt wat het alternatief is. De regering moet het voor de burgers mogelijk maken om het internet te gebruiken. De keuze is volgens Schmidt echter toch aan de regering, maar als men niet overstag gaat zal de economie instorten, zo denkt de topman.

De humanitaire missie van Schmidt was het onderhandelen over de vrijlating van een Amerikaanse gevangene. Vooralsnog heeft de missie nog niet tot een positief resultaat geleid.