De regering van de Verenigde Staten heeft aangegeven dat het voorgenomen bezoek van Google-topman Eric Schmidt aan Noord-Korea nutteloos is. Schmidt zou van plan zijn om op een humanitaire missie te gaan naar de dictatuur.

Noord-Korea staat bekend om de heftige restricties die rusten op het gebruik van het internet. Volgens velen hanteert het land wereldwijd gezien zelfs de meest strenge regels. Zo moeten mensen toestemming krijgen om met buitenlanders te mogen corresponderen via de telefoon of e-mail en slechts een minimaal aantal mensen is verbonden met het internet. Google is daarentegen juist een voorvechter van een zo groot mogelijke vrijheid op het wereldwijde web. Men kan zodoende dus wel stellen dat met het bezoek van Schmidt twee tegenpolen elkaar zullen ontmoeten.

Victoria Nuland, woordvoerster van het United States Department of State, heeft in een reactie op het nieuws gezegd dat de timing van het bezoek niet behulpzaam is. Schmidt en zijn medereiziger Bill Richardson, ex-gouverneur van New Mexico, zullen zodoende ook geen berichten overbrengen vanuit Washington. Richardson is meermaals in Noord-Korea geweest voor onderhandelingen over Amerikaanse staatsgevangenen. Nuland merkt op dat Schmidt en Richardson hun eigen beslissingen mogen maken.

Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer en waarom Eric Schmidt zal afreizen naar Noord-Korea, wel is duidelijk dat het geen doorsnee-zakenreis zal zijn, maar een privébezoek, in hoeverre dat mogelijk is in het land. Vooralsnog heeft Google het bezoek niet officieel bevestigd.