1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google maakte vandaag bekend dat er vernieuwde kaarten van Noord-Korea vrijgegeven worden. De plattegronden in Google Maps zijn tot stand gekomen dankzij burgers die de data verzamelden, met behulp van Google’s Map Maker-tool.

De nieuwe kaarten kwamen tot stand met behulp van een gemeenschap van burger-cartografen, zo omschreef Google de betrokkenheid van de kaartenmakers. Naast basale informatie zoals wegen en straatnamen, hebben de gebruikers ook de zogenaamde points of interest toegevoegd.

De kaart is nog lang niet compleet, maar het resultaat is bewonderenswaardig, sinds alle informatie van burgers afkomstig is. Afgelopen week hebben Westerse bloggers een netwerk van Noord-Koreaanse strafkampen blootgelegd. Naar schatting worden daar 200.000 politieke gevangenen onder barre omstandigheden vastgehouden.

Noord-Korea vecht nog altijd tegen de opkomst van het internet. Met censuur en een verbod op mobiel internet probeert de overheid de rest van de wereld buiten te sluiten. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de Street View-wagens van Google vrij mogen rondtoeren door Noord-Korea.

Pasgeleden bezocht Google’s bestuurslid Eric Schmidt de communistische staat, ondanks protest van de Amerikaanse regering. Schmidt benadrukte na dit bezoek het belang van vrij internet voor de ontwikkeling van de bevolking en het land. Google gaat door met het opvullen van de gaten in Noord-Koreaanse kaarten.