2min

Research in Motion (RIM) heeft vandaag BlackBerry 10 uit de doeken gedaan in Manhattan in New York. BlackBerry 10 werd gepresenteerd door Thorsten Heins, sinds ongeveer een jaar de CEO van RIM. Een grote aankondiging van Heins is dat Research in Motion’s naam zal veranderen in BlackBerry.

Software

Met behulp van gebaren kunnen gebruikers door BlackBerry 10 navigeren. Dit is een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld iOS van Apple en Android van Google, waarbij in de basis juist knoppen ingedrukt moeten worden om tussen applicaties te wisselen. Middels simpele gebaren kan tussen applicaties gewisseld worden in BlackBerry 10.

Sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en LinkedIn zijn diep geïntegreerd in BlackBerry 10, zodat informatie over de mensen die je ontmoet automatisch ingeladen wordt in je systeem. Zo weet je al vóór de ontmoeting meer over deze personen.

Het typen met een BlackBerry 10-apparaat is zeer eenvoudig doordat het systeem aanleert welke woorden je wilt gebruiken. De autocorrectiefunctie kan ook aan elkaar geplakte woorden makkelijk interpreteren en wijzigen naar losse woorden. Zo wordt ‘illcatchyoulater’ omgevormd naar ‘I’ll catch you later’.

BlackBerry 10 is ontwikkeld om samen te werken met vele andere systemen. Het Canadese bedrijf merkt ook op dat BlackBerry 10 de grootste catalogus aan applicaties ooit aanbiedt bij de lancering van een nieuw platform.

De camera bevat een functie waarmee een soort langdurige foto gemaakt wordt, zodat delen van de uiteindelijke foto aangepast kunnen worden. Zo kan bij een groepsfoto makkelijk een gezicht aangepast worden wanneer een persoon net op het moment van het nemen van de foto met zijn ogen knippert. BlackBerry heeft een foto-editor ingebakken zodat genomen foto’s al standaard aangepast kunnen worden dankzij verschillende filters en effecten.

Apparaten

Bij de lancering presenteert BlackBerry twee telefoons, de BlackBerry Z10 en de BlackBerry Q10. De Z10 heeft een scherm van 4,2 inch met 356 pixels per inch. Heins prijst de achterkant van de Z10 vanwege de textuur en vormgeving. De Q10 is de eerste BlackBerry 10-telefoon met een fysiek toetsenbord.

BlackBerry 10-toestellen zullen vanaf vandaag voor te bestellen zijn in sommige markten. De BlackBerry Z10 is vanaf morgen reeds beschikbaar in Groot-Brittannië. Momenteel is er nog geen duidelijkheid over Nederland.

Organisatie

Thorsten Heins sluit af met een aankondiging betreffende de organisatie van BlackBerry als bedrijf. Alicia Keys wordt namelijk BlackBerry’s nieuwe Creative Director.