Office 2013 blokkeert belangrijke functies als de gebruiker het abonnement op de clouddienst niet verlengt. De zogenaamde reduced functionality-mode laat de gebruiker lokale documenten nog wel lezen, maar printen, opslaan of nieuwe documenten maken laat de modus niet toe.

Microsoft Office 2013, sinds gisteren verkrijgbaar, draait helemaal om de cloud. Thuisgebruikers kunnen online een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot de online opslag. Daarbij krijgt de abonnee dan het softwarepakket van Office zonder extra kosten. Het abonnement is nu per jaar of per maand af te sluiten. Een jaarabonnement kost 99 euro, het maandabonnement 10 euro.

De conclusie van de doortrapte gebruiker is dan snel getrokken. Het abonnement opzeggen en de software behouden. Maar Microsoft is de piraat al een stapje voor. De verminderde functionaliteitsmodus beperkt de software tot alleen-lezen. Geen registratie betekent dan ook geen Office. Die blokkade heeft het bedrijf al eerder toegepast op Vista en Visio.

Ook Skype en Outlook vallen onder het softwarepakket dat Microsoft aanbiedt. Gebruikers krijgen 60 belminuten voor vaste telefoons in meer dan veertig landen. Bellen naar mobiele nummers is beschikbaar in een beperkt aantal landen, waar Nederland niet onder valt.

Voor Skype betekent de blokkade het verlies van deze belminuten en de belfunctie naar vaste en mobiele nummers. Skype-naar-Skype verkeer blijft gewoon werken. Heeft de gebruiker Outlook geïnstalleerd via het abonnement, dan weigert ook die software dienst. Mail komt nog wel binnen, maar versturen is onmogelijk.

De extra opslagruimte op de cloud blijft wel beschikbaar. Standaard hebben Skydrive-gebruikers 7GB aan opslagruimte. Abonnementhouders krijgen een extra opslagcapaciteit van 20GB op SkyDrive, in totaal dus 27GB. Als het abonnement verloopt houdt de gebruiker tenminste die extra 20GB. De vraag is echter of dat de investering wel waard is.

Lees ook Techzine’s review van de nieuwe Office-pakketten.