2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een hacker uit Amerika is aangeklaagd voor het chanteren en exploiteren van 350 vrouwelijke slachtoffers. De man hackte de computers van de vrouwen en misleidde of dwong de dames zich bloot te geven.

De FBI maakt de arrestatie bekend van een 27-jarige man, die honderden vrouwen zou chanteren en exploiteren. Karen "Gary" Kazaryan is dinsdag gearresteerd in Glendale, Californië. De man is aangeklaagd voor het binnendringen in vijftien computers en even zoveel gevallen van diefstal van identiteit. Als de rechter hem veroordeelt, zou de hacker een straf van maar liefst 105 jaar opgelegd kunnen krijgen.

Volgens de FBI hackte Kazaryan computers en e-mailadressen van vrouwen, op zoek naar naaktfoto’s en persoonlijke informatie van hun vriendinnen. Vervolgens zocht de hacker contact met die vriendinnen, waarna hij zich voordeed als de vrouw in kwestie. Zo overtuigde hij vrouwen zich van hun kleren te ontdoen, zodat de man foto’s kon nemen.

Daarna zag de hacker zijn kans schoon de vrouwen te chanteren met de nieuwverworven naaktfoto’s. Hij dreigde de foto’s te publiceren, tenzij de vrouwen hem zouden voorzien van nieuwe foto’s of video’s. De aanklacht stelt dat de hacker naaktfoto’s op Facebook verspreidde, nadat enkele vrouwen weigerden mee te werken.

In totaal vond de politie meer dan 3.000 foto’s van vrouwen die hij naar verluidt exploiteerde. Tot nu toe zijn 350 vrouwen geïdentificeerd, maar veel slachtoffers zijn nog onbekend. De FBI roept mogelijke slachtoffers op om contact op te nemen met het kantoor in Los Angeles.

Deze vorm van afpersing komt steeds vaker voor en steeds meer malwareschrijvers richten zich op het stelen van afbeeldingen. Hackers stelen foto’s van peer-to-peer-netwerken, sociale media en door middel van schadelijke malware. Slachtoffers houden vaak uit schaamte de lippen op elkaar.

Er is een simpele oplossing voor veilige opslag van ondeugende kiekjes: Bewaar de foto’s op offline geheugen zoals een SD-kaart of een externe harde schijf.