1 min

Uitgever Valve bevindt zich in een vergevorderd stadium bij de ontwikkeling van de Steam Box. Een prototype van de spelcomputer zou bijna af zijn en binnen vier maanden zal het apparaat klaar zijn om getest te worden, zo heeft CEO Gabe Newell aangegeven tegenover BBC News, tijdens de BAFTA Awards.

Valve heeft met Steam een populair distributieplatform voor games in handen en zag haar kans schoon om een spelcomputer te ontwikkelen die bij dit netwerk aansluit. Momenteel zijn er zo’n 50 miljoen geregistreerde accounts op Steam, verspreid over Windows, Mac OS X en Linux. De Steam Box zou wel eens een outsider kunnen zijn in de komende generatie spelcomputers.

Valve tracht met de Steam Box dan ook om games zo goed mogelijk toegankelijk te maken. De eerste prototypes worden binnenkort naar consumenten verzonden om te polsen hoe de reacties luiden. Momenteel kampt Valve nog wel met problemen met de koeling van de Steam Box, maar aangezien het nog om een prototype gaat is er nog tijd om oplossingen te vinden.

Wat betreft de controller is er nog geen definitieve keuze gemaakt. Valve werkt momenteel nog met verschillende prototypes. Newell zou graag sensoren willen integreren waarmee de lichamelijk staat van de gamer doorgemeten kan worden, om games op spelers aan te laten passen.

Hoe open Newell ook was over de ontwikkeling van de Steam Box, over nieuwe games uit de Half Life- en Portal-franchises wilde hij minder graag wat kwijt.