Dat Valve plannen heeft om zich bezig te houden met de hardware-zijde van gaming, was al tijden geen geheim meer, maar met de aankondiging van Valve’s partnerschap met Xi3 lijkt een grote stap gezet te worden.

In Xi3’s persbericht wordt gesteld dat het plannen heeft om een ontwikkelings-stadium systeem te ontwikkelen. Dit systeem zal qua vormgeving lijken op de Xi3 Modular Computer van het bedrijf. De PC zal ontworpen worden om Valve’s Steam-client te draaien, samen met de recentelijk gelanceerde Big Picture Mode, die een gebruikersinterface bevat die specifiek bedoeld is voor grote TV-schermen in combinatie met gamepads.

Jason A. Sullivan, CEO van Xi3 stelt: "Dit nieuwe systeem zou toegang kunnen bieden tot duizenden gametitels door middel van een geïntegreerd systeem dat de capaciteiten van de leidende gameconsoles overschrijdt. Dit terwijl het apparaat in de palm van je hand past." Deze uitlating suggereert een systeem draaiende op Windows, het besturingssysteem dat de standaard is voor het merendeel van de games uit de catalogus van Steam.

Hoeveel geld Valve heeft geïnvesteerd in Xi3 is niet bekend. Informatie over mogelijke systeemspecificaties, een lanceerdatum en prijs zijn eveneens onbekend. Wel is bekendgemaakt dat Valve het nieuwe systeem deze week zal gaan tonen op de Consumer Electronic Show in Las Vegas.