De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft 36,5 miljoen euro moeten afschrijven op de overname van Hyves. De internetdochter van TMG heeft sinds de overname eigenlijk alleen maar verloren, de bezoekers en dus de leden stapten massaal over op Facebook en ook de omzet en winst gingen omlaag. Dit heeft TMG dinsdag bekend gemaakt, bij de presentatie van de jaarcijfers.

TMG kocht Hyves eind 2010 voor een bedrag van 43,7 miljoen euro. Voor veel mensen leek al duidelijk dat het een weinig succesvolle overname zou zijn, maar nu zijn de financiële cijfers dus ook bekend. Door deze afschrijving van 36,5 miljoen euro draait TMG in 2012 opnieuw verlies. In totaal werd over 2012 een nettoverlies geboekt van 15,1 miljoen euro. Het verlies is wel kleiner dan in 2011, toen draaide TMG 32,6 miljoen euro verlies. De oorzaak was ook toen een afschrijving op een overname die niet het gewenste resultaat had gebracht, het ging toen om een afschrijving van 44 miljoen euro op Sky Radio.

Al met al laat het zien dat de TMG recentelijk niet erg succesvol is in het overnemen van bedrijven. Dinsdag liet het bedrijf weten dat het zich gaat focussen op zijn kernactiviteiten; print, online en radio. Het puzzelbladenbedrijf Keesing zal mogelijk worden verkocht.

Het bedrijf doet geen voorspellingen over de omzet en winst in 2013, maar het ligt voor de hand dat de advertentieopbrengsten uit print zullen dalen, ook de omzet uit de verkoop van losse oplages gaat omlaag. Daar staat tegenover dat de online en radioactivteiten moeten zorgen voor een stijging. Of dat ook gaat lukken moet volgend jaar blijken.