2min

Tags in dit artikel

, ,

Europese toezichthouders zijn tevreden met Google’s voorgestelde veranderingen om oneerlijke concurrentie op het gebied van zoekmachines tegen te gaan, aldus de New York Times. Google zou met het compromis onder andere eigen diensten duidelijker onderscheiden en meer plaats maken voor concurrerende zoekmachines.

Zoeken naar vliegtickets, plattegronden of prijzen van hotels ziet er binnenkort wellicht anders uit. Hoewel de officiële inhoud van de overeenkomst nog niet is gepubliceerd, betekent dit volgens de Times dat Google bij deze nichemarkten verticale zoekopdrachten gaat linken naar een drietal concurrenten. Naast het aanbieden van een keuze in zoekmachines gaat Google eigen diensten duidelijker labelen. Google’s zoekalgoritme blijft onaangetast.

Met het bereikte compromis ontkomt Google aan een boete die kon oplopen tot 5 miljard dollar. In tegenstelling tot het debacle in Amerika zijn de afspraken hier vijf jaar lang bindend, hoewel Google er alsnog goed vanaf komt. Europa heeft de grootste concessies tot nu toe uit het bedrijf weten te slepen, maar of het ook daadwerkelijk impact heeft op Google’s positie is nog de vraag.

De veranderingen zullen nog minimaal een maand op zich laten wachten, in die tijd zullen concurrenten de aanpassingen kunnen testen. Pas als de concurrentie tevreden is zal het systeem worden aangenomen. Eerder zeiden bedrijven kritisch te zullen zijn en met niets minder dan absolute gelijkheid genoegen te nemen.

In een tweejarig antitrust onderzoek is Google’s algoritme aan de tand gevoeld en concludeerde de Europese Commissie dat Google zoekresultaten manipuleert. Hun dominantie positie in de markt geeft het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel, een voordeel dat het bedrijf tot woede van concurrenten misbruikt om eigen diensten beter te belichten.

Naast de strijd om zoekresultaat beschuldigen concurrenten Google van machtsmisbruik met Android, waarnaar de EU de aandacht mogelijk zal verleggen wanneer Google’s voorstel inderdaad wordt geaccepteerd.