Een verhoogd aantal concessies van Google zou mogelijk een einde kunnen maken aan de slepende antitrustzaak in Europa. Zo niet, dan riskeert de zoekgigant een miljardenboete.

Eind 2013 werd het meest recente voorstel van Google door de Europese Commissie afgeslagen. De door Google voorgestelde concessies waren niet afdoende om de sinds 2010 lopende antitrustzaak af te wenden. Dat heeft geresulteerd in een allerlaatste kans om met een schikkingsvoorstel te komen en een miljardenboete te voorkomen.

Meer dan drie jaar geleden kwam Google in Europa in opspraak nadat bleek dat de zoekgigant zoekresultaten mogelijk manipuleerde. Hierbij zouden vooral links naar Google’s eigen diensten worden voorgetrokken, ten koste van de concurrenten. Gezien het overheersende marktaandeel worden dergelijke praktijken door de Europese Commissie onacceptabel geacht.

De nieuwsdienst Reuters berichtte vandaag dat bronnen bekend met de zaak verwachten dat een schikking ditmaal nabij is. De concessies die Google ten opzichte van de vorige afwijzing heeft gedaan zouden dermate verregaand zijn, dat de kans aannemelijk wordt geacht dat de Europese Commissie hiermee akkoord zou kunnen gaan.

Hoewel er officieel inhoudelijk niets bekend is gemaakt, hebben bronnen verklaard dat het nieuwste voorstel van Google voortborduurt op een eerdere versie. Hierbij zouden onder andere de logo’s en links van concurrenten opvallend worden weergegeven in de zoekresultaten. Ook zouden de aanbieders van content mogelijk bepalen welke inhoud Google mag gebruiken voor haar eigen diensten.

Verwacht wordt dat binnen enkele dagen tot enkele weken de knoop in deze zaak definitief zal worden doorgehakt.