2min

Nederlandse internetproviders zijn bezig met het maken van afspraken voor een landelijk WiFi-netwerk dat via de routers van abonnee’s moet worden opgezet. Ziggo, UPC en Zeelandnet zijn met elkaar in gesprek voor een samenwerking, Ziggo-woordvoerder Gradus Vos acht de kans groot dat de providers een akkoord bereiken.

Met een samenwerking tussen deze providers zal een netwerk van WiFi-hotspots ontstaan dat vrijwel het hele land bedekt, uitgezonderd hierbij zijn de dunbevolkte gebieden. Ziggo is al langere tijd bezig met het uitvoeren van tests waarbij routers van klanten een gedeelte van het netwerk openstellen voor andere Ziggo-klanten. Die klanten kunnen daardoor gratis gebruik maken van ‘mobiel’ internet. Hierbij hebben de klanten als voordeel dat ze een relatief snel netwerk tot de beschikking hebben en bovendien geen gebruik sprake is van een datalimiet dat bij mobiele abonnementen veelal wel aanwezig is.

De proef die Ziggo uitvoerde wordt als een succes gezien en daarom zullen alle routers van de provider later dit jaar worden ingesteld om een deel van het netwerk open te stellen. Klanten kunnen de functionaliteit desgewenst uitschakelen, maar standaard wordt deze dus ingeschakeld. Als klanten er voor kiezen om de hotspot uit te schakelen, kunnen ze zelf ook geen gebruik maken van andermans hotspot. Per hotspot zijn twintig verbindingen mogelijk, allen met een snelheid van 1 Mbps.

In augustus moeten er al een miljoen hotspots beschikbaar zijn via Ziggo. Gebruikers kunnen maximaal twee apparaten tegelijkertijd gebruiken op de WiFi-hotspots. Er zit geen limiet op het aantal aangemelde apparaten.

Net als Ziggo wil ook UPC de routers openstellen, Zeelandnet had nog geen plannen hiervoor. Omdat alle kabelaars niet in het gehele land operatief zijn, is een samenwerking een vereiste om een landelijk dekkend netwerk te realiseren.