NVIDIA: “Nieuwe consoles een boost voor PC-gaming”

Toni Temasi, senior vice president van NVIDIA, heeft laten weten dat hij blij is dat de nieuwe gameconsoles eraan komen. Dit terwijl concurrent AMD degene is die alle nieuwe consoles voorziet van videokaarten. Volgens Temasi zullen de nieuwe gameconsoles ook zorgen voor een boost in PC-gaming omdat de games grafisch over de hele linie omhoog kunnen.

Het is een beetje een vreemde uitspraak van de topman van NVIDIA, omdat NVIDIA niet betrokken is bij de nieuwe consoles. Zowel de Xbox One, PlayStation 4 als de Nintendo Wii U worden door AMD voorzien van videokaarten. Toch is NVIDIA erg blij met de komst van de nieuwe consoles omdat de ontwikkelaars van games nu grote stappen voorwaarts kunnen maken. Inmiddels liep de huidige generatie van consoles enorm ver achter op de grafische prestaties van de nieuwste videokaarten voor computers.

Volgens de cijfers van NVIDIA is de GTX 680 ruim 13 keer sneller dan de PlayStation 3 en Xbox 360. De nieuwste videokaart van NVIDIA, de GTX Titan zou nog maar 2,5 keer zo snel zijn dan de nieuwe PlayStation 4. Aangezien de ontwikkelaars vaak games ontwikkelen voor meerdere platformen, hebben de consoles een remmende werking op de PC-versies. Grafisch zou het veel beter kunnen op de PC dan op de PlayStation 3 en Xbox 360, maar de kosten om deze grafische verbeteringen alleen voor de PC door te voeren wegen niet op tegen extra omzet die daarmee behaald kan worden.

Daarom is de maximale kwaliteit van de consoles in veel gevallen ook het maximum van wat de PC-versie van een game biedt. Nu de spelcomputers een flinke stap voorwaarts maken met de nieuwe generatie, zullen de PC-games daar ook van gaan profiteren. Uiteraard zal over een jaar of vijf ongetwijfeld weer dezelfde situatie zijn ontstaan als een jaar geleden. De PC’s zullen opnieuw vele malen krachtiger zijn dan de consoles, maar voor nu is het gat even een aanzienlijk stuk kleiner geworden.

Ondanks dat NVIDIA geen videokaarten levert voor de consoles, kan het mogelijk alsnog gaan verdienen aan de komst van deze consoles. Als over de gehele linie alle game-ontwikkelaars de games grafisch flink gaan opschroeven, zullen veel PC-gamers met verouderde PC’s een nieuwe videokaart nodig hebben en dan kan NVIDIA daaraan nog wel een aanzienlijke boterham verdienen.

Bron:The Verge